Pittig eten kan gezond zijn
In Indonesië
houd men het algemeen van pittig eten. Hoe pittiger, hoe lekkerder. Bamisoep
zonder rawit, of nasi goreng zonder een thee- of eetlepel sambal,
is als een stuk vlees zonder zout, zeggen ze. Uit onderzoek blijkt dat pittig
eten gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.
Gewichtsverlies
De hete sensatie in pittige gerechten komt van de stof capsaïcine. Uit
onderzoek blijkt dat deze stof je metabolisme stimuleert waardoor je tot acht
procent meer calorieën verbrandt. Ook is het zo dat wanneer mensen aan pittige
gerechten beginnen, ze meestal kleinere porties opscheppen en dus minder
calorieën opnemen. Goed voor je hart
Pittig eten kan de hartfunctie verbeteren. De stof capsaïcine, die zorgt voor een hete sensatie op de tong, kan het slechte cholesterol verlagen. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de stof de ophoping van cholesterol helpt verminderen waardoor het bloed beter door de bloedvaten kan stromen.
Kankerpreventief
Er is bewijs dat pittig voedsel in het algemeen, kankerbestrijdende eigenschappen bevat. Volgens American Cancer Society, kan de stof capsaïcine de groei van prostaatkankercellen vertragen.
Tevens blijkt dat capsaïcine zorgt voor een verhoging van stikstofmonoxide in het bloed wat de bloeddruk kan verlagen en beschermt tegen ontstekingen. In vergelijking tot andere pepers kan de cayennepeper de bloeddruk het snelst omlaag brengen.
Tip: Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal
of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig
wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker
toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.