Tempé

Tempé (ook wel tempeh) wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een veel meer uitgesproken smaak dan tofu. Maar met een goede marinade, lekkere dressing of de juiste kruidenmix kun je van tempé een heerlijke maaltijd maken. Tempé koop je bij biologische winkels, toko’s of bij sommige grote supermarkten. Het is geschikt om te bakken, te frituren, te wokken en te stoven. Tempé is net als tofu eiwitrijk, maar bevat daarnaast ook nog veel vezels en B-vitaminen (maar geen B12).


Tips en trucs

-          Tempé kun je bakken, frituren, wokken, stoven of stomen.
-          Je kunt tempé in allerlei verschillende soorten gerechten gebruiken, zowel ik koude  als warme gerechten. Je kunt tempé echter beter niet rauw eten.
-          Je kunt tempé in stukjes snijden en bakken, wokken of frituren, als plak bakken in de  oven of verkruimelen en krokant bakken. Je kunt ook de tempé in blokjes snijden en  een paar minuten stomen en vervolgens in een salade verwerken.
-          Tempé moet in de koelkast bewaard worden en moet na opening binnen een paar  dagen worden gebruikt.
-          Tempé kun je ook invriezen, dan is het langer houdbaar.

Recept: Sambal goreng tempéh

Ingrediënten:

1 blok tempeh
1 ui
1 teentje knoflook
3 lombok (of meer naar smaak)
1/2 theel. laos poeder
stuk gula djawa
eventueel een klein beetje zout
Ketjap manis


Bereiding:
De tempeh in langwerpige stukjes snijden en in de wadjang/wok (of frituurpan) met olie, lichtbruin bakken. Daarna de fijngesneden ui met knoflook en de in ringetjes gesneden lombok met olie fruiten in de wadjang.

Kopje water, de laos en gula djawa toevoegen en op een laag vuur een beetje inkoken. Vervolgens de gebakken tempeh er goed doorheen roeren, héél klein beetje ketjap erdoor en even wat verder "droogkoken" (pas op voor verbranden).

Populaire posts