Boemboe betekent in feite “saus”.......

In de Indonesische keuken begin je vaak met een kruidenpasta, een Boemboe genaamd. Boemboes zijn fijngewreven kruidenmengsels. Traditioneel worden de ingrediënten fijn gemaakt in een vijzel (tjobek), maar met een goede keukenmachine ben je veel sneller klaar.  
Door toevoeging van (plantaardige) olie ontstaat er een boemboe-pasta. Een boemboe is een mengsel van specerijen en kruiden en (vaak) ook ui en knoflook, ketjap, kokos, etc. Boemboe betekent in feite “saus”, Dus…..bijv. boemboe Bandung is een saus uit Bandung.
Er worden twee soorten boemboes onderscheiden, enkelvoudige en samengestelde, waarvan de laatste worden verkregen door afzonderlijke kruiden zoals karwij en gember door elkaar te mengen. Onder een boemboe wordt meestal een samengestelde boemboe verstaan.
De meeste boemboes bevatten in verse toestand veel water, waardoor snel schimmel optreedt. Om deze reden wordt een boemboe in Europa meestal in de vorm van gedroogd poeder verkocht. Kant-en-klare boemboes zijn tegenwoordig in de supermarkt of toko verkrijgbaar.
Boemboe poeder zit in een luchtdicht plastic zakje en hoeft alleen nog maar door het gerecht (rijst of bami) te worden geroerd. 
Eens een keertje een goede boemboe gebruiken is soms erg gemakkelijk, handig, snel en echt geen schande hoor. Ook voor Indische luitjes niet.

Populaire posts