Drankjes in Indonesië

Water
Water kan je in Indonesië niet uit de kraan drinken. Wanneer je het in restaurants besteld is het gekookt of gezuiverd. Flessen (mineraal)water, aqua, is overal verkrijgbaar en niet duur. Controleer altijd of de gebottelde flessen water die je op straat koopt niet eerder geopend zijn. Veel hotels bieden gratis flessen water aan.

Sapjes
Er zijn veel vruchtensappen of smoothies te koop. Overal zie je juice bars waar je smoothie vers voor je neus wordt bereid. Je kunt zelf aangeven welke vruchten je erin wilt.
Es juice is een verfrissend drankje van geschaafd ijs met fruit of siroop. Naast de verschillende soorten gezonde smoothies en juices kent Indonesië ook de verkoelende ijsdrankjes in talloze smaken: van es cendol (zoet kokosmelk drankje) tot es kacang merah (zoet bruine bonen drankje) en van es teler (zoet kokosmelkdrankje met o.a stukjes jackfruit en advocadovlees) tot es doger (zoet kokosmelkdrankje met o.a gefermenteerde cassave, advocadovlees en zwarte kleefrijst).

Bier
Bintang is het biermerk dat het meest gedronken wordt. In sterk gelovige gebieden is het soms helemaal niet gepast om bier te drinken en dronken op straat te verschijnen. In toeristische gebieden is er wel genoeg alcohol verkrijgbaar. Traditionele alcoholische drankjes zijn tuak (suikerpalmwijn), arak (de gedistilleerde versie hiervan) en brem (rijstwijn).


Van de koude naar de warme drankjes.

Thee
Erg populair in Indonesië is thee (teh). In sommige restaurants wordt gratis een (beetje flauwe) pot geserveerd bij het eten. In de Indonesische thee zitten meestal grote ladingen suiker. Bestel teh tawar als je niet zo'n zoetekauw bent. Laat je kopje ook eerst even staan, zodat de theeblaadjes eerst naar beneden zakken. Indonesische thee is vaak erg sterk.
Thee in gebottelde flessen van het merk Teh botol is erg populair en zie je overal. De smaak ervan is erg zoet en lijkt een beetje op ice tea.

Koffie
Koffie, oftewel kopi, wordt ook veel gedronken. Deze is zoet en vaak sterk, zoals de 'botsende koffie' of de kopi tubruk. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. Het is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie (met evt. suiker) in een kop met daarover heen gegoten kokend heet water. Bijna overal te verkrijgen en heel goedkoop. Bij een warung tenda (eettentje) betaal je nog geen 50 eurocent voor een kopje 'botsende koffie'.   De koffie op Sulawesi is van een goede kwaliteit.
In Indonesië kan zelfs de duurste koffie ter wereld gedronken worden, Kopi Luwak. Deze koffie is zo exclusief omdat de koffiebes gegeten wordt door een civetkat. De pit passeert zijn maag/darmkanaal en krijgt door dat proces zijn sublieme smaak. Deze pitten worden maar heel weinig gevonden en daarom kan de prijs van een kopje oplopen tot elf euro!

Indonesië kent een aantal traditionele warme dranken. De traditionele warme dranken van bajigur (kokosmelkdrank gezoet met palmsuiker) tot wedang ronde (gemberdrankje met balletjes gemaakt van ketanmeel). 

Populaire posts