Kroepoek als bijgerecht

Kroepoek (Kerupuk) is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Kroepoek is plat als het ongebakken is, en wordt krokant gefrituurd. Kroepoek is zowel rauw als gebakken te koop
en is ook lekker om zo te eten. (bv als borrelhapje)
De ingrediënten zijn per soort zeer verschillend.
In Indonesië kent men tientallen, (wellicht honderdtallen) verschillende soorten kroepoek. De bekendste soort in Nederland en België is gemaakt van meel en garnalen, de kroepoek oedang (udang). Deze soort wordt doorgaans als 'naturel' aangegeven.

De garnalen worden schoongemaakt, zodat alleen het vlees overblijft. Dat wordt fijngehakt of gemalen, en vermengd met meel. Dit wordt tot een deeg gekneed, en in de vorm van een brood of rol bijna twee uur gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden, van ongeveer 2 tot 3 millimeter dik. Deze plakken worden kort gefrituurd.

Andere soorten zijn o.a:
Kroepoek palembang, gemaakt van meel en garnaal
Cassavekroepoek, vegetarisch
Aardappelkroepoek
Kroepoek ikan, op basis van vis
Knoflookkroepoek
Emping, op basis van blindjo-vruchtjes, vegetarisch

De kroepoek die in Nederland en België wordt verkocht in Chinees-Indische restaurants en supermarkten, bevat bijna vrijwel geen garnalen en bestaat voornamelijk uit meel.
Vaak wordt vismeel gebruikt van gedroogde en daarna fijngemalen vis. Samen met tapiocameel of rijstmeel, dat voor de binding zorgt, wordt er deeg van gemaakt. Van het brood dat hiervan wordt gemaakt, worden dun gesneden plakjes gedroogd, en vervolgens gefrituurd waarna zich kroepoek heeft gevormd.

Zo heb je ook nog “emping”. Emping is een kleine soort kroepoek, gemaakt van belindjo (een nootachtig vruchtje). Emping heeft een iets bittere smaak, en is eveneens gebakken of rauw te koop. Emping wordt op dezelfde manier gebakken als kroepoek. (geef het eens in plaats van chips) Strooi er na het bakken wat zout op.

Hoe kan je kroepoek bakken?

Zet een wadjan of een grote pan op het vuur en doe ongeveer 0,5 fles olie in de pan en laat deze goed heet worden. Laat een paar stukjes of 1 groot vel ongebakken kroepoek in de wadjang glijden en zorg ervoor dat de olie alle kanten raakt. Is de kroepoek ongeveer 3x zo groot geworden en lekker enigszins verkleurd, haal de kroepoek dan uit de wadjan en laat deze uitlekken op wat keukenpapier.

Populaire posts