Citroengras, serai of sereh

Wij noemen het “Citroengras” maar de Indonesische naam is serai. In Nederland wordt voor serai meestal de benaming sereh gebruikt.

Citroengras is een plant uit de grassenfamilie. Het is een snelgroeiende, aromatische grassoort tot 1,5 meter hoog met een uitgebreid wortelstelsel. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Indonesië, Afrika, Australië en Amerika en overal ter wereld waar het
warm genoeg is. De stengels van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak.

Citroengras wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. Citroengras is heerlijk in Oosterse stoofgerechten, curries en in combinatie met kokos of kip. Sereh wordt meestal gebruikt in combinatie met salamblad. Het kruid wordt in veel verschillende gerechten gebruikt, in vlees- en visgerechten, maar ook in groentegerechten en sambals. Citroengras is in deze gevallen de frisse tegenhanger van de vaak pittige andere ingrediënten en zorgt voor een completere smaak.

Citroengras wordt eigenlijk nooit rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras/sereh poeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel.

Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen. Onmisbaar in de Indonesische keuken. Mocht je geen sereh hebben, gebruik dan rasp van de limoenschil. Gebruik geen citroensap, want dat is veel te zuur. De verse stengels worden vaak eerst met de ulekan gekneusd, zodat de sereh zijn smaakstoffen beter afgeeft.


Citroengras wordt meestal in zijn geheel (gekneusd en/of in een knoop) mee gestoofd in stoofgerechten en soepen. De stengels moeten altijd uit het gerecht worden gehaald, voordat het gerecht wordt opgediend. Het wordt ook wel in ringetjes gesneden in salades of currypasta’s gebruikt (bovenkant, kontje en buitenste blad eerst verwijderd). Maar let op, het citroengras dat bij ons te koop is, is daar meestal niet echt geschikt voor of je moet het echt super fijn snijden. Dan geeft het in salades, marinades of bumbus juist net een lekkere crunch, maar grotere stukken of ringetjes zijn veel te hard en zeker niet lekker. Citroengras combineert erg goed met kokos en kan prima gebruikt worden voor marinades voor vis en vlees, of saté. Combineer het bijvoorbeeld met laos, ketumbar en komijn voor een kruidige, aromatische marinade of als basis voor sauzen en wokschotels.

Sereh wordt ook gebruikt om te dienen als satéstokje, voor garnalen of vissaté (Bali). Het geeft de saté een heerlijke citroensmaak.

Sereh koop je meestal in de oosterse toko. Daar hebben ze de verse sereh, doch ook in de diepvries ligt het. Ook veel supermarkten verkopen sereh.
 
Leuk weetje:

Sereh kan gebruikt worden om thee van te trekken. Maak de sereh schoon, snijd het ‘kontje’ eraf en zet de stengel in een glas met gekookt water. Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid.

Een stengeltje citroengras in een potje water houdt muggen op afstand, citroengrassap op de huid werkt hetzelfde als DEET

Populaire posts