Koken met een pisangblad

Koken in bananenblad/pisangblad is lekker en supergezond! In Azië en natuurlijk ook in Indonesië koken ze al eeuwen op deze manier. Eigenlijk worden er overal ter wereld waar bananenplanten groeien, bananenbladeren gebruikt in de keuken, dus waarom zou jij dat niet doen? In Nederland groeien er geen bananenplanten, maar dat betekent niet dat we geen bananenbladeren kunnen gebruiken! Deze licht stugge bladen zijn zelf niet bedoeld voor consumptie, maar ze kunnen je eten wél een stuk lekkerder, mooier en gezonder maken.

Als je vis tijdens het stomen, bakken of grillen in het blad wikkelt, geeft dat blad gezonde voedingsstoffen af die in het pakketje terecht komen. (denk ‘ns aan die lekkere pepesan ikan) Daarnaast gaat op deze manier van bereiden niets van de inhoud verloren, alle sappen, geur en smaak blijven behouden. Het blad geeft zelf ook nog een licht aroma en het ziet er ook nog eens mooi uit. Snijd een vierkant en leg dat op je bord als decoratie.

Koken met bananenblad
Bananenbladeren kan je op precies dezelfde manier gebruiken zoals je anders aluminiumfolie zou gebruiken., om bijvoorbeeld vis mee in te pakken, maar ook in een stoommandje of als matje op de barbecue werken ze prima. Let op, ze zijn vrij kwetsbaar. Je kunt ze het beste even onderdompelen in heet water zodat ze iets soepeler te vouwen zijn en niet scheuren. Koken in bananenblad is erg gezond, ook al eet je het blad niet op. Dit komt doordat er door het stomen, bakken of grillen van het eten in een bananenblad, gezonde eigenschappen van het blad in het voedsel terechtkomen. Ook gaan er geen belangrijke voedingstoffen verloren bij het stomen van het eten. Groenten stomen is bijvoorbeeld een van de gezondste methodes om groenten te bereiden.

Je kunt bananenblad zelfs als matje gebruiken op de barbecue! Bananenblad is niet alleen handig, maar het doet ook iets met je maaltijd. Vlees wordt extra mals in een bananenblad en ander voedsel, zoals rijst, krijgt een heerlijk fris milde geur en smaak.
Er is 1 klein minpuntje aan bananenbladeren en dat is dat ze een klein beetje poreus zijn. Dit betekent dat je op moet letten met sauzen want die kunnen een beetje door het bananenblad heen vloeien.

Pisangblad op de BBQ
Een barbecue is heerlijk om vlees op te grillen, maar de spijlen van het rooster staan soms iets te ver uit elkaar voor kleinere hapjes. Kleinere stukken groenten of garnalen kunnen dan gemakkelijk door het rooster vallen. Dit probleem kan je snel en simpel oplossen door een stuk bananenblad op het rooster te leggen. Op het bananenblad kan je veilig en gezond de kleinere barbecuehapjes grillen. Het bananenblad zal tijdens het grillen van kleur veranderen, het begint met lichtgroen en daarna wordt het blad bruin.

Het bakken van voedsel kan je in een bananenblad in de oven doen. Je kunt van alles in je bananenblad stoppen, zoals vis, vlees, kip en groenten. Er zijn 2 manieren hoe je het eten in een bananenblad doet. Je kunt een pakketje maken en het pakketje dichtprikken met een satéprikker, maar je kunt er ook een leuk bakje van vouwen. Beide pakketjes zet je in een ovenvaste schaal en dan kan het gerecht in de oven garen.

Bewaren:
In de koelkast is pisangblad weken lang te bewaren en het is ook prima in te vriezen.
Bananenblad kun je kopen bij supermarkten en toko’s bij jou in de buurt.

Wat is er nou leuker dan je gerecht in bananenbladeren te serveren? Bananenbladeren staan erg leuk op tafel en geven een feestelijke tropische sfeer.



Populaire posts