Koken met een pisangblad
Koken in
bananenblad/pisangblad is lekker en supergezond! In Azië en natuurlijk ook in
Indonesië koken ze al eeuwen op deze manier. Eigenlijk worden er overal ter
wereld waar bananenplanten groeien, bananenbladeren gebruikt in de keuken, dus
waarom zou jij dat niet doen? In Nederland groeien er geen bananenplanten, maar
dat betekent niet dat we geen bananenbladeren kunnen gebruiken! Deze licht
stugge bladen zijn zelf niet bedoeld voor consumptie, maar ze kunnen je eten
wél een stuk lekkerder, mooier en gezonder maken.
Als je vis
tijdens het stomen, bakken of grillen in het blad wikkelt, geeft dat blad
gezonde voedingsstoffen af die in het pakketje terecht komen. (denk ‘ns aan die
lekkere pepesan ikan) Daarnaast gaat op deze manier van bereiden niets van de
inhoud verloren, alle sappen, geur en smaak blijven behouden. Het blad geeft
zelf ook nog een licht aroma en het ziet er ook nog eens mooi uit. Snijd een
vierkant en leg dat op je bord als decoratie.
Koken
met bananenblad
Bananenbladeren
kan je op precies dezelfde manier gebruiken zoals je anders aluminiumfolie zou
gebruiken., om bijvoorbeeld vis mee in te pakken, maar ook in een stoommandje
of als matje op de barbecue werken ze prima. Let op, ze zijn vrij kwetsbaar. Je
kunt ze het beste even onderdompelen in heet water zodat ze iets soepeler te
vouwen zijn en niet scheuren. Koken in bananenblad is erg gezond, ook al eet je
het blad niet op. Dit komt doordat er door het stomen, bakken of grillen van
het eten in een bananenblad, gezonde eigenschappen van het blad in het voedsel
terechtkomen. Ook gaan er geen belangrijke voedingstoffen verloren bij het
stomen van het eten. Groenten stomen is bijvoorbeeld een van de gezondste
methodes om groenten te bereiden.
Je kunt
bananenblad zelfs als matje gebruiken op de barbecue! Bananenblad is niet
alleen handig, maar het doet ook iets met je maaltijd. Vlees wordt extra mals
in een bananenblad en ander voedsel, zoals rijst, krijgt een heerlijk fris
milde geur en smaak.
Er is 1
klein minpuntje aan bananenbladeren en dat is dat ze een klein beetje poreus
zijn. Dit betekent dat je op moet letten met sauzen want die kunnen een beetje
door het bananenblad heen vloeien.
Pisangblad op de BBQ
Een barbecue
is heerlijk om vlees op te grillen, maar de spijlen van het rooster staan soms
iets te ver uit elkaar voor kleinere hapjes. Kleinere stukken groenten of
garnalen kunnen dan gemakkelijk door het rooster vallen. Dit probleem kan je
snel en simpel oplossen door een stuk bananenblad op het rooster te leggen. Op
het bananenblad kan je veilig en gezond de kleinere barbecuehapjes grillen. Het
bananenblad zal tijdens het grillen van kleur veranderen, het begint met
lichtgroen en daarna wordt het blad bruin.
Het bakken
van voedsel kan je in een bananenblad in de oven doen. Je kunt van alles in je
bananenblad stoppen, zoals vis, vlees, kip en groenten. Er zijn 2 manieren hoe
je het eten in een bananenblad doet. Je kunt een pakketje maken en het pakketje
dichtprikken met een satéprikker, maar je kunt er ook een leuk bakje van
vouwen. Beide pakketjes zet je in een ovenvaste schaal en dan kan het gerecht
in de oven garen.
Bewaren:
In de
koelkast is pisangblad weken lang te bewaren en het is ook prima in te vriezen.
Bananenblad
kun je kopen bij supermarkten en toko’s bij jou in de buurt.
Wat is er
nou leuker dan je gerecht in bananenbladeren te serveren? Bananenbladeren staan
erg leuk op tafel en geven een feestelijke tropische sfeer.