Kopi tubruk met pisang goreng… mmmm yammie

De meest gedronken koffie in Indonesië is kopi tubruk. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. In Indonesië is kopi tubruk bijna overal te verkrijgen. En, voor de prijs hoef je het niet te laten. In sommige eenvoudige eetgelegenheden betaal je nog geen 50 eurocent voor deze 'botsende koffie'. Kopi tubruk is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie waar kokend heet water op wordt gegoten. Daar komt de naam tubruk ook vandaan. Tubruk betekent in het Javaans botsen. Het hete water botst met de gemalen koffie.

Het is belangrijk dat het water kokend heet is. Kokend heet water is nodig om de koffiepitjes te laten zinken. Al zullen in de praktijk niet alle pitjes naar de bodem zinken. Het bereiden van kopi tubruk is heel eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Doe ongeveer twee theelepels gemalen koffie in een mok en giet er kokend heet water over. Kopi tubruk kan met of zonder suiker gedronken worden. Sommige Indonesiërs doen er ook melk bij, of susu kental manis (gecondenseerde melk) in plaats van suiker en melk.
    
Kopi tubruk werd eeuwen geleden in de Indonesische archipel geïntroduceerd door handelaren uit het Midden-Oosten. Tot op de dag van vandaag drinken Indonesiërs nog steeds heel graag kopi tubruk. Het drinken van een kop botsende koffie is een soort traditie geworden.

Kopi tubruk kan op elk moment van de dag gedronken worden. Het meest favoriete moment van Indonesiërs om deze botsende koffie te drinken, is op een regenachtige dag. En dan het liefst met een heerlijke Indonesische snack erbij zoals pisang goreng (gebakken banaan).

Populaire posts