Rijst eet je met een...
Wij hebben
als Nederlanders ontegenzeggelijk iets - en sommigen zelfs heel veel - met
Indië. Het is goed om te weten dat Indisch of Indonesisch eten vaak in één adem
worden genoemd met Chinees eten.
De Chinese
en Indonesische keuken verschillen echter enorm van elkaar. Nederland telt
honderden, zo niet duizenden zogenaamde Chinees-Indische Restaurants. Het moet
me even van het hart: een uitzondering daar gelaten, eet men daar slecht
'Indisch'. Voor écht Indisch eten kunt u zich beter vervoegen bij speciaalzaken
zoals; Surabaya in Heerlen of "De Branding" in Maastricht. Beschouwt
u dit maar als sluikreclame.
En zeg daar
maar tegen de vriendelijke bediening dat u best weet dat een Indische
rijsttafel met een lepel wordt gegeten. Noem even m'n naam; dan eten wij er
volgende keer (misschien) gratis.
Bij de Indonesiërs en Indo’s heb je dus 2 manieren om je eten te nuttigen. Bij een
“droge” gerecht gebruikt men naast lepel ook hun rechterhand ( eerst wassen). Bij
de “natte” gerechten gebruikt men gewoon een lepel . Soms wordt ook een vork gebruikt ,
voor het in parten verdelen van zachte vlees/gevogelte. Dus lepel en vork
i.p.v mes en vork zoals de Europeanen dat doen.