Wijn uit Bali
Frankrijk
staat bij wijnliefhebbers bekend als hét wijnland bij uitstek maar ook
Indonesië kent een beperkte wijnbouw doch dat weten nog maar weinig mensen. Een
tijdje geleden is zelfs een Balinese wijn in de prijzen gevallen op een
internationale wijnwedstrijd in Frankrijk. En het is
niet de eerste keer dat de maker van deze wijn in de prijzen is gevallen.
De "Jepun
Sparkling Rosé" geproduceerd door Hatten Wines kreeg een zilveren medaille op de
internationale wedstrijd voor rosé wijnen in Cannes. Een bijzondere prestatie
voor de Balinese wijnmaker.
'Dit
betekent dat wij de méthode champenoise (de traditioneel Franse methode die
wordt gebruikt voor het maken van wijn) heel accuraat en met zorg hebben
toegepast', aldus Ida Bagus Rai Budarsa, de trotse eigenaar van Hatten Wines.
Hij legt uit
dat de Balinese wijn handmatig wordt geproduceerd op Bali, door Balinezen. Dat
doen volgens hem niet veel wijnmakerijen. In dit warme klimaat zonder lente en
herfst heeft de regen in slechts twee seizoenen plaats, de een heftiger dan de
ander. Er wordt veel
gebruik gemaakt van de tafeldruif Alphonse Lavallée. Door het klimaat is de
cyclus van de plant korter en een continue afwisseling van oogsten en snoeien. Er kan zelfs tot ongeveer 6x per jaar worden geoogst.