De vele voordelen van een bananenblad......
Het eten van
een bananenblad, daun pisang, is iets dat je zeker eens moet proberen Het eten
van een bananenblad geeft de maaltijd een extra dimensie. Verscheidene
restaurants en eethuisjes in Indonesië serveren gerechten op een bananenblad.
De gezondheidssite Healthmeup.com schrijft dat deze gewoonte, die al duizenden
jaren oud is, niet alleen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar ook eco
vriendelijk is. Hieronder de vijf voordelen van het eten van een bananenblad.
1. Gezond
Bananenbladeren
bevatten plantaardige afgeleide verbindingen die ook in groene thee zitten.
Deze natuurlijke antioxidanten bestrijden vrije radicalen en beschermen tegen
ziektes. Gerechten die op een bananenblad worden geserveerd, absorberen de
polyfenolen van het blad. De gezonde eigenschappen van het bananenblad komen zo
in het voedsel terecht.
Bananenbladeren
zouden ook antibacteriële eigenschappen hebben die bacteriën in het voedsel
doden, waardoor het risico dat je ziek wordt, wordt verkleind.
2. Smaakvol
Ikzelf vindt
dat het eten dat geserveerd wordt op een bananenblad, veel lekkerder smaakt dan
wanneer het op een bord wordt geserveerd. En dat is niet zonder reden.
Bananenbladeren zijn voorzien van een wasachtig laagje met een subtiele maar
uitgesproken smaak. Wanneer warm eten in aanraking komt met het blad, smelt de
was van het bananenblad en geeft daarmee smaak aan het voedsel.
3.
Ecovriendelijk
Op de markt
in Indonesië, de pasar, kun je bepaalde gerechten ook laten verpakken in een
bananenblad. Dat is veel duurzamer dan het gebruik van plastic verpakkingen.
Bananenbladeren composteren namelijk heel snel. Plastic lost pas na honderden
jaren op.
4.
Hygiënisch
Bananenbladeren
zijn op zichzelf al schoon. Voor gebruik, worden bananenbladeren gereinigd met
een klein beetje water. Als je in een eetgelegenheid bent met een
twijfelachtige hygiëne, ben je veel beter af door te eten van een bananenblad
dan van een bord dat niet goed gereinigd is. Dat brengt ons meteen bij het
volgende punt.
5. Vrij van
chemicaliën
Porseleinen
of aardewerk borden worden gewassen met water en zeep. Sporen van de
chemicaliën die in het afwasmiddel zitten kunnen op het bord achterblijven en
het voedsel aantasten. Bananenbladeren hoeven voor gebruik slechts gereinigd te
worden met een klein beetje water. Daar is geen afwasmiddel voor nodig.
Zonnebrand
Zonnebrand
kan erg pijnlijk aanvoelen, maar met behulp van een bananenblad niet meer! Het
frisse, groene blad heeft de eigenschap dat het de pijn verlicht. Om het blad
te gebruiken, dompel je eerst het blad in koud water en leg je het daarna op de
verbrande plek.
Ontspannend
Je hebt vast
wel eens last van stress. Ontstressen doe je door ijsblokjes in een bananenblad
op te rollen en je hiermee te laten masseren. Voor de huid werkt deze massage
ook erg ontspannend.
Crèmes
Een crème
gemaakt van bananenbladerenextract, olijfolie en bijenwas werkt goed bij het
herstellen van luieruitslag van baby’s en insectenbeten.
In Nederland
groeien er van nature geen bananenplanten. Dat betekent niet dat je ze niet
kunt krijgen. Gelukkig worden deze bladeren naar Nederland gebracht zodat jij
er ook van kunt genieten! Bananenbladeren zijn meestal te koop in Aziatische
winkels (toko) of in groentespeciaalzaken.