Hoe gezond zijn instant noedels?
Instant
noedels zijn makkelijk te bereiden en makkelijk te verkrijgen, in de toko of in
de supermarkt. Water koken, noedels erin – en dan het liefst mie uit Indonesië
- de boemboes, eventueel verse groenten en een eitje erbij en binnen vijf
minuten heb je een heerlijke en goedkope maaltijd op tafel. Maar hoe gezond
zijn instant noedels nu eigenlijk?
Uit onderzoek
is gebleken dat Zuid-Koreaanse vrouwen die tenminste twee keer per week instant
noedels eten, 68 procent meer kans hebben om een zogenaamd metabool syndroom te
ontwikkelen dat weer leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en
diabetes. En dat is ongeacht het voedingspatroon dat wordt gevolgd. Dat zegt
Frank Hu die het onderzoek heeft geleid. Hu is hoogleraar voeding en
epidemiologie aan Harvard University.
Volgens Hu
is het heel belangrijk om instant noedels geen onderdeel te laten worden van
een gezond dieet. Mie is namelijk een geraffineerd voedingsproduct, zeer
calorierijk, met verzadigd vet, natrium en een hoge glycemische lading.
Desondanks
is het volgens de hoogleraar niet nodig de instant noedels voor altijd en
eeuwig van het menu te schrappen. Wel moet er een grens worden gesteld aan de
consumptie van deze eenvoudig te bereiden maaltijd. ‘Het is beter om de
consumptie van instant noedels te mijden, alhoewel het af en toe nuttigen van
de noedels (een of twee keer per maand) geen probleem zou moeten zijn’, aldus
de hoogleraar.
Gelukkig
maar, want ik heb nog een ongeopende doos mie in de voorraadkast staan van een
bekend Indonesisch merk dat in de top 10 voorkomt van de allerlekkerste noedels
uit Indonesië. Het zou toch zonde zijn als ik die hele doos mie weg zou moeten
gooien.