Knoflook is bijzonder
Knoflook is een ultragezonde groente die
al millennia lang wordt gebruikt door de mensheid. De plant komt oorspronkelijk
uit Azië en is via de wijze Egyptenaren bij de Grieken en Romeinen terecht
gekomen. Deze oude culturen hebben het een vaste plek gegeven in de westerse
keuken. De knoflook is nu niet meer weg te denken uit ons voedsel. In vele keukens en gerechten mag knoflook of
look dus ook niet ontbreken. Ook in de Nederlandse keuken wordt knoflook steeds
meer toegepast. Het mooie van look is dat er steeds meer bewijzen zijn dat
knoflook ook daadwerkelijk gezond is en medicinale krachten heeft. Wel een
beetje jammer van de reuk, maar knoflook moet.
Van het eten van knoflook heb je
meestal twee dagen plezier: eerst tijdens de maaltijd en daarna dankzij de geur
uit je mond en poriën. Aan deze fijne smaakmaker worden veel gezonde krachten
toegeschreven.
Knoflook is een plant uit de
lookfamilie. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als
knoflook bolgewassen. Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de
landen rond de Middellandse Zee en in Azië. In die vroegere tijden werd
knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties,
wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant
zelfs als heilig beschouwd.
Knoflook heeft een scherpe
doordringende geur en smaak. Naarmate je knoflook langer mee kookt of bakt,
gaat het scherpe van de smaak af, maar het blijft herkenbaar. Knoflookpoeder en
knoflookvlokken zijn wat milder van smaak dan verse en gedroogde knoflook. Het
poeder is wel heel erg geconcentreerd. De vlokken zijn vooral geschikt om mee
te koken of stoven.
Een teentje weegt ongeveer 6 gram,
dus knoflook draagt niet zo veel bij aan de dagelijkse aanbevolen 250 gram groenten.
Om diezelfde reden krijg je van de vele vitaminen en mineralen in knoflook ook
niet veel binnen. Wel kan de bol andere groente een stuk aantrekkelijker maken,
door ze op smaak te brengen.
Aan knoflook worden allerlei gezonde
eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties
bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking
heeft en beschermt tegen kanker. Voor deze uitspraken is echter
onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Het meeste onderzoek met knoflook is
echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting
van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de
bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte
toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Niet voor iedereen is knoflook heel
gezond: het bolgewas kan ook leiden tot een allergische reactie, winderigheid,
misselijkheid en brandend maagzuur.
Knoflook staat natuurlijk vooral
bekend om de adem- en lichaamsgeur die het kan veroorzaken. De boosdoeners zijn
de zwavelverbindingen. Een deel van deze verbindingen verteer je niet met de
ingewanden, maar neem je op in je bloed. Daardoor wordt het door het hele
lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook
uit de poriën in de huid. Peterselie schijnt deze geur te kunnen neutraliseren.
Als je knoflook koopt, let dan
op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook
kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie
maanden houdbaar.
Je kunt knoflook
persen, fijnsnijden of in plakjes snijden. Maak eerst het teentje los van de
bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel de schil van de teen. Als
de teentjes al wat beginnen uit te lopen, kun je het beste de groengele kern
verwijderen.
Het fruiten van
knoflook duurt ongeveer twee tot drie minuten. Voor poffen moet je iets langer
rekenen: zo’n 45 minuten. Knoflook verbrandt snel in hete olie en wordt dan
bitter.