Recept; Pangsit pedis speciaal (vlammetjes)
extra pikant hapje (pangsit pedis). Het bestaat uit een krokant korstje aan de buitenkant en een zeer pikante gehaktvulling. Een vlammetje dankt zijn naam aan het feit dat de snack vrij pikant is en figuurlijk je mond in vuur en vlam zet. In de jaren tachtig zijn vlammetjes voor het eerst op de markt gebracht door Snackproductie Trial B.V. (https://topking.nl/nl/)
Maar wij gaan een vlammetje speciaal maken. Het
lijkt op het bekende vlammetje maar dan net ietsjes anders.
Ingrediënten:
1 pak
pangsitvellen (verkrijgbaar bij de toko).Hebben ze geen pangsitvellen, neem dan
loempiavellen en snijd elk vel in vier gelijke stukken.
400 gram
rundergehakt
1 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
3 lombok (fijngesneden)
1 eetl. sambal oelek
1 theel. vleeskruiden
1 theel. ketumbar poeder
peper naar smaak
1 eetl bloem
1 ei klutsen (dient als plakmiddel)
1 ei om roerbakken
3 grote eetlepels gekookte rijst
zonnebloemolie
Bereiding:
1 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
3 lombok (fijngesneden)
1 eetl. sambal oelek
1 theel. vleeskruiden
1 theel. ketumbar poeder
peper naar smaak
1 eetl bloem
1 ei klutsen (dient als plakmiddel)
1 ei om roerbakken
3 grote eetlepels gekookte rijst
zonnebloemolie
Bereiding:
De gehakt rulbakken en de ui, knoflook en de
gesnipperde lombok hier aan toevoegen samen met de vleeskruiden, ketumbar,
bloem en de peper. Dan de sambal oelek erdoor roeren. Omelet bakken en af
laten koelen. De gehaktvulling een beetje af laten koelen en de drie
eetlepels gekookte rijst erbij doen samen met de in reepjes en klein gemaakte
omelet. Goed door elkaar roeren.
De loempiavellen ontdooien. Snijd elk vel in
vieren en doe 1 theelepel gehakt op een punt van het velletje. Vouw de punt
over de gehakt heen en dan vouw je de zijkanten naar binnen. Rol het nu op en
plak het vast met losgeklopt ei. 2 minuten frituren of 15 minuten in de oven
doen op 200 graden. Men kan ze ook rauw in de diepvries doen. Leg wel over
ieder laagje vlammetjes een folie of bakpapiertje zodat ze niet gaan plakken
als ze op elkaar liggen. Voor het bereiden van deze snacks hoeft het niet eerst
te worden ontdooid.
Succes en selamat makan...
Opmerking: Wil je nu
gewoon de vlammetjes maken zoals het hoort, dan laat je de rijst en de omelet
achterwege.