In de Indonesische keuken is kip een veel voorkomend gerecht.
In de
Indonesische keuken is kip een zeer veel voorkomend gerecht. Kip wordt op een
groot aantal manieren bereid, van zeer eenvoudig, b.v. Smoor van kip tot zeer
ingewikkelde gerechten als Kiemlo.
De
Indonesische kippen lopen vrijwel altijd los rond en pikken voor een groot deel
hun dagelijks menu zelf bij elkaar. Ze zijn minder vlezig en minder mals dan de
kippen hier bij ons, maar de bereidingswijze vangen dit euvel op.
Kip wordt
vaak geroosterd op houtskool, wat een bijzondere smaak aan het vlees geeft en
daarna wordt de kip vaak gestoofd in een saus van santen. De kip of eend op
Indonesische wijze, wordt slechts met weinig olie bereid.
De rijst bij
de kip wordt tamelijk droog gegeten.
Vreemd eten in Indonesië ??
Kip of
eh...Ayam (ajam). In Indonesië worden, gezien door de ogen van de
buitenstaander, erg veel vreemde dingen gegeten. Een aantal eigenaardige zaken,
dierlijk zowel als plantaardig, worden geconsumeerd als medicijn (obat) of als
opwekkende en versterkende middelen (de traditionele Jamu).
In gerechten
zoals Coto Makassar en Gulai Kambing worden ook allerlei ingewanden verwerkt.
Het eten van deze heerlijke gerechten lijkt vaak op een anatomische les.
Kroepoek van kippenhuid en kippendarmen, Krupuk kulit ayam en Krupuk usus ayam,
is algemeen.
Eendeneieren
zijn ook heel gewoon in de Martabak of Terang Bulan (hartige of zoete
Pannekoek), die eieren zijn van buiten gifgroen. Ook worden ze gekookt in
bremzout water en heten dan Telor asin, kan lekker wezen, hangt er vanaf hoe
zout ze zijn. Ook kroepoek van de onderhuid van het rund, Krupuk kulit sapi, is
heel erg algemeen en zeer de moeite waard om te proberen.
Kippenkoppen
op een pasar op Bali. Heerlijk om een soto van te maken. Lekker bij de Soto,
zeker als je ze even in de soep laat weken, maar dat is een gewoonte die
Kampungan genoemd wordt, niet zo netjes. Tussen het vlees aan de stokjes Saté
Ayam zitten vaak ook ingewanden. Lust je dat niet, zoek de stokjes zelf uit. De
Indonesiër gooit niets van een geslacht dier weg hoor, niet schrikken als de
Tukang saté ineens een kippenkop staat te roosteren, vindt men erg lekker.
Elke kip
heeft een kop, zonder kletsen ze toch wel. Een veel gegeten gerecht is Mie
ayam, mie met kip. Een Nederlander zal zich daarbij malse stukjes kipfilet
voorstellen. De in de reclame zo geroemde veelzijdigheid van de kip wordt in
Indonesië ten volle in de praktijk gebracht en protest is overbodig als je
tussen de slierten mie een snavel vindt of een teen met de nagel er nog aan,
dat is ook ayam.....
Maar schrik
niet, de beschreven kipgerechten op mijn receptensite's of facebookpagina zijn
heel gewoon en zoals wij ze dus kennen. Erg lekker en toch eenvoudig te maken.