De Gezondheidsvoordelen van Gember
Gember is een pittige en scherpe specerij met diverse
toepassingsmogelijkheden. In Nederland is men er (nog) niet zo bekend mee, maar
daar komt er nu verandering in dankzij de invloeden vanuit Japan en Indonesië.
In Aziatische keukens wordt gember vaak als een keukenkruid gebruikt. In
Indonesië is het vaak onderdeel van hartige gerechten. Daarnaast heeft gember
verschillende gezondheidsvoordelen.
Als we de geschiedenis induiken dan lezen we dat gember door
Marco Polo in Europa werd geïntroduceerd. Hij bracht het mee vanuit China.
Vanuit Europa werd gember naar West-Indië gebracht in de zestiende eeuw. Nu
wordt de meeste gember in landen als West-Afrika, Jamaica, Nigeria, Japan en
China geteeld.
Gember als bron van vitaminen en antioxidanten
Gember is gezonder dan je denkt. Het bevat een brede variatie
aan belangrijke bouwstoffen, zoals gingerol, shogaol en zingiberene. Dit zijn
krachtige antioxidanten die de beschadiging van lichaamscellen tegengaan. Ook
bevat gember diverse vitamines waaronder vitamine B1, B2, B6 en C.
Gember helpt je cholesterolgehalte verlagen
Waar gember ook goed voor is is het reduceren van cholesterol en
triglyceriden in het bloed. Een hoge cholesterolniveau wordt gelinked aan een
verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Je voeding heeft een sterke invloed
hierop. Met je voeding kun je dus je cholesterol verlagen.
Gember vermindert spierpijn
Naast studies over het effect van gember op cholesterol, zijn er
ook onderzoekingen geweest naar de invloed van gember op spierpijn. Hier is het
aangetoond dat gember een gunstige werking heeft op het verminderen van
spierpijn na het sporten.
Zo is gember ook goed wanneer je last hebt van migraine, artrose
en griep. Gember kan ook menstruatiepijnen reduceren. Gember wordt in bepaalde
culturen al jaren gebruikt tegen deze pijnen.
Verbeter je geheugen met gember
Ja, ook daarmee kan gember je helpen. Het verbetert de werking
van de hersenen en helpt je concentreren. Met wat gember extract kun je het
denkvermogen sterk verbeteren.
Gember voor een gezonde spijsvertering
Een andere reden om gember te gebruiken is voor het effect op de
spijsvertering. Gember bevat stoffen die ervoor zorgen dat er meer speeksel
wordt geproduceerd. Het effect hiervan is dat je voedsel eerder en beter wordt
verteerd. Daarnaast maakt je lichaam meer enzymen om afbraak te verbeteren.
Hierdoor worden voedingsstoffen in je darmen beter verwerkt door het lichaam.
Hoe gebruik je gember?
Gember is minder bekend in de Nederlandse keuken. Je kunt ermee
koken en koude en warme dranken van maken. Gember past prima in vele
kipgerechten en smoothies. Andere mogelijkheden zijn:
Gemberbier: bier dat van gember wordt gemaakt. Hij is heel
licht.
Gember op zoet water
Gemberfrisdrank
Gembersnoep
Gemberstukken inleggen in azijn
Gember in koek en andere gebaksoorten.
Daarnaast kun je er thee van trekken. Gemberthee is een geweldige optie voor personen die nooit eerder met gember hebben gekookt. Het is snel en eenvoudig klaargemaakt. Met gemberthee kun je genieten van alle voordelen van gember zonder teveel moeite te doen.
Gember op zoet water
Gemberfrisdrank
Gembersnoep
Gemberstukken inleggen in azijn
Gember in koek en andere gebaksoorten.
Daarnaast kun je er thee van trekken. Gemberthee is een geweldige optie voor personen die nooit eerder met gember hebben gekookt. Het is snel en eenvoudig klaargemaakt. Met gemberthee kun je genieten van alle voordelen van gember zonder teveel moeite te doen.
Hoe maak je gemberthee?
Dit is de gemakkelijkste manier om gember te gebruiken. Neem een
stukje gemberwortel en rasp die boven een theemok. Giet er wat kokend water bij
en laat dit enkele minuten zitten. Gemberthee heeft een aparte smaak, het is
pittig en best sterk. Het kan even duren voor je hieraan bent gewend. Voeg een
beetje honing toe voor wat extra vitaminen en een zoete smaak.
Geen zin om zelf gemberthee te trekken? Je kunt kant-en-klare
gemberthee-zakjes aanschaffen. Hiervan zijn er verschillende varianten op de
markt.
Hoe kun je gember bewaren?
Verse gember is 2 weken houdbaar in de koelkast. Wil je de
houdbaarheid verlengen dan kun je hem met potgrond bewaren. Vergeet dan niet om
deze steeds water te geven. Dan kun je je gember 4 maanden bewaren. Een andere
mogelijkheid met een nog langere houdbaarheid is het raspen en invriezen. Dan
is het nog 6 maanden houdbaar.