Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt.....

Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Beide komen uit Zuid-Oost Azië. Dat zijn eigenlijk de enige overeenkomsten. Tahoe, of ook tofu genoemd, komt uit China en Japan. Tempeh komt uit Indonesië. Tahoe wordt in water bewaard en is een sponzige, witte substantie met een neutrale smaak. Tempeh is een droog, crèmekleurig blok met een beetje smaak en een lichte bijt. De meeste mensen vinden tempeh lekkerder dan tahoe.

Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen die tot een koek zijn gesmeed. Tahoe en tempeh worden gebruikt als vleesvervanger. Tahoe is echter niet gezonds bevorderend bij dagelijks gebruik. Er zit geen vitamine b12 in en een teveel aan calcium. Vegetariërs die elke dag tahoe eten zijn sneller verkouden. Tempeh is daarentegen gezonder dan tahoe. Het heeft meer vitaminen. Tahoe is op zich niet slecht maar je moet het combineren met een ruime hoeveelheid groente.

Tempeh laat zich makkelijker op smaak brengen dan tahoe. Tahoe moet urenlang in een marinade liggen. De marinade dringt niet direct door tot de kern. Als je een tahoeblokje doorsnijdt nadat het in de ketjapmarinade heeft gelegen zal je zien dat de binnenkant wit is. In dit geval betekent dat de binnenkant smaakloos is. Wie tahoe lekker wilt maken kan in plaats van marineren de tahoeblokjes in een marinade koken. Een kleine hoeveelheid water is hiervoor genoeg. Als de tahoeblokjes net onder de waterspiegel liggen is het waterniveau goed. Daarna doe je er wat groentebouillon, flink veel ketjap, knoflook en sambal er bij. Je kookt het een kwartiertje op een laag vuurtje. Laat de tahoe lekker doorkoken maar pas op dat ze niet helemaal uiteen valt. Daarna moet je ze uitlekken. Tahoe wordt lekkerder als ze ietsjes gegratineerd zijn voor het bakken. Als de buitenkant droog is, bak je ze in de pan. Je kunt ze ook 2 minuten frituren.

Tempeh heeft niet zoveel werk nodig. Het is niet lekker om tempeh in een marinade te koken. Het kan na een korte koude marinade in de pan. Het bakken van tempeh doe je met olie. Tempeh is vers lekker en heeft een vollere smaak dan tahoe. In Indonesië is sambal goreng tempeh zeker een populair bijgerecht en het smaakt prima bij de  gado-gado  Tempeh zou je prima als vleesvervanger kunnen gebruiken. Een marinade voor tempeh kan je maken met dezelfde kruiden als voor vlees. Je bakt ze in een pan waar je ook knoflook en ui in fruit. Je kunt peper en zout in de pan eraan toevoegen, dan krijgen de tempeh-stukjes meer smaak. Zelfs zonder marinade is gefrituurde tempeh een lekkere warme snack.

In Indonesië staan veel stalletjes op straat waar je heerlijke gefrituurde plak tempeh kan kopen, zonder enige smaaktoevoeging. De olie maakt het al lekker. Sambal goreng tempeh betekent gebakken sambal tempeh. Naast een bijgerecht is dit ook als snack te serveren. Je zet een schaaltje sambal goreng tempeh op tafel. Je doet een theelepeltje in het schaaltje zodat iedereen het op zijn hand kan leggen en in zijn mond kan stoppen. Wanneer de tempeh gebakken is kun je het een paar dagen bewaren in de ijskast. Niet te lang in de ijskast laten staan want vers smaakt het lekkerder.
 
Je hebt dan ook nog Seitan.
Seitan is geen soja product, het wordt gemaakt van een mengsel van water en tarwemeel. Door deze massa steeds te spoelen blijft alleen de glutenmassa (tarwe eiwitten) achter.Deze massa wordt gekookt in water of bouillon. Seitan heeft een hartige smaakt en kan ook worden ingevroren.

Populaire posts