vrijdag 12 mei 2017

Dierenleed door kikkerbilletjes

Kikkerbilletjes op het menu? Het doden van kikkers voor kikkerbillen leidt tot gruwelijk dierenleed en brengt schade toe aan het ecologische systeem, zegt Wakker Dier.

De dierenwelzijnsorganisatie meldt dat twee groothandels daarom hebben besloten te stoppen met verkoop van kikkerbillen.

De poten van kikkers worden volgens Wakker Dier afgescheurd, geknipt of afgesneden terwijl het dier nog leeft. De verminkte kikker sterft daarna een langzame, pijnlijke dood. Nederland is een van de grotere importeurs van kikkerbillen in Europa, meldt de dierenorganisatie.

Het product komt vooral uit Indonesië en enkele andere Aziatische landen. Ook Bulgarije en Roemenië zijn grote exporteurs. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het uitmoorden van kikkers, die vaak in het wild worden gevangen, leidt tot het verstoren van ecosystemen en het uitsterven van kikkersoorten.

In supermarkten zal de consument niet zo snel kikkerbillen aantreffen, maar op de menukaart van restaurants staan ze nog geregeld. De horeca koopt ze in bij groothandels. Na aansporing door Wakker Dier hebben de Makro en Deli XL laten weten de verkoop te staken. Sligro haalt geen kikkerbillen meer uit Indonesië. Andere groothandels hebben nog niet op de oproep van de organisatie gereageerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: