maandag 1 mei 2017

Sojasaus en ketjap. Wat moet je nou gebruiken?

Ketjap (kecap) is een Indonesische sojasaus. Het wordt gemaakt van een mengsel van sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout.

Er zijn vele soorten ketjap onder andere:

Ketjap manis: erg zoete sojasaus
Ketjap sedang: minder zoete sojasaus
Ketjap asin: zoute sojasaus
Ketjap kendal: donkere, stroperige sojasaus; wat smaak betreft vergelijkbaar met ketjap manis
Ketjap medja: donkere, stroperige sojasaus; zoet en zout. Zit qua smaak tussen manis en asin in
Ketjap manis is de meest gebruikte soort.

Kenmerken van Indonesische ketjap zijn de donkerbruine kleur en de stroperigheid. Dit is anders bij Chinese en Japanse sojasauzen. Die zijn dunner en meestal niet zoet.

Sojasaus en ketjap. Wat moet je wanneer gebruiken?

Er zijn echt ontzettend veel sojasauzen op de markt dus het is soms lastig kiezen.
Maar het belangrijkste is dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
bij Chinese recepten Chinese sojasaus, en bij Indonesische gerechten de Indonesische ketjap.

Welke keuken gebruikt wat?

Chinese keuken;
Bij Chinese recepten zie je vaak staan: Lichte sojasaus en/of donkere sojasaus.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wok gerechten. De licht sojasaus is ook erg zout dus pas op dat je niet teveel gebruikt anders overheerst dit de smaak van het gerecht.

Indonesische keuken;
In de Indonesische keuken wordt ketjap gebruikt (je schrijft het als Kecap). Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt.

Japanse keuken;
De belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken is iets wat sterk lijkt op Chinese lichte sojasaus. Dit is dus eventueel uitwisselbaar als je geen Japanse sojasaus kan vinden. Er zijn nog meer soorten Japanse sojasaus te krijgen. Het belangrijkste is gewoon dat je Japanse sojasaus gebruikt bij Japanse gerechten, Chinese sojasaus bij Chinese gerechten en Indonesische sojasaus bij Indonesische gerechten.

Waar koop je goede sojasaus;
Goede sojasaus koop je bij een toko (soms is het ook in de supermarkt te vinden). Helaas is er ook bij toko’s wel eens een mindere kwaliteit te vinden. Soms zijn dit soort slechte kopieën van bekende merken die dan voor weinig worden aangeboden. De smaak is meestal minder dan de echte bekende merken. 

Welke merken zijn goed;
Voor iedereen die nog een flesje van Conimex heeft staan, kan ik vast adviseren om deze weg te gooien of je schutting er mee in te oliën of iets dergelijks. Deze sojasaus is simpel weg gewoon niet lekker.

Om de keuze wat makkelijker te maken staan er hieronder een aantal sojasauzen geselecteerd van goede merken die gegarandeerd goed zijn qua smaak.

Goede Chinese sojasauzen
Let op of er superior soy saus op het etiket staat en naturally brewed. Het merk Pearl River Bridge is eigenlijk een veilige keus. Is wereldwijd bekend en heeft HACCP keurmerken wat wil zeggen dat het ook in de horeca wordt gebruikt. Ik zal ook afbeeldingen toevoegen bij dit artikel.

Goede Japanse sojasauzen
Een gerenommeerd merk uit Japan is Kikkoman.

Goede Indonesische ketjapsauzen
Het merk ABC heeft zeer lekkere ketjapsauzen. De ketjap manis smaakt bijna als pannekoekenstroop zo lekker.

Belangrijkste is, de juiste sojasaus bij het juiste gerecht en de kwaliteit van de sojasaus moet goed zijn. Koop dus een bekend merk als ABC, Kikkoman of Pearl river bridge afhankelijk van welk gerecht je wil gaan maken. Er zijn vast wel andere merken die ook goed zijn maar met die merken die hierboven staan, kan er eigenlijk niks fout gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties: