Sojasaus en ketjap. Wat moet je nou gebruiken?
Ketjap (kecap)
is een Indonesische sojasaus. Het wordt gemaakt van een mengsel van
sojabonenmeel, grof gemalen tarwe, kruiden en zout.
Er zijn vele
soorten ketjap onder andere:
Ketjap
manis: erg zoete sojasaus
Ketjap
sedang: minder zoete sojasaus
Ketjap asin:
zoute sojasaus
Ketjap
kendal: donkere, stroperige sojasaus; wat smaak betreft vergelijkbaar met
ketjap manis
Ketjap
medja: donkere, stroperige sojasaus; zoet en zout. Zit qua smaak tussen manis
en asin in
Ketjap manis
is de meest gebruikte soort.
Kenmerken
van Indonesische ketjap zijn de donkerbruine kleur en de stroperigheid. Dit is
anders bij Chinese en Japanse sojasauzen. Die zijn dunner en meestal niet zoet.
Sojasaus en ketjap. Wat moet je wanneer
gebruiken?
Er zijn echt
ontzettend veel sojasauzen op de markt dus het is soms lastig kiezen.
Maar het
belangrijkste is dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
bij Chinese
recepten Chinese sojasaus, en bij Indonesische gerechten de Indonesische
ketjap.
Welke keuken
gebruikt wat?
Chinese
keuken;
Bij Chinese
recepten zie je vaak staan: Lichte sojasaus en/of donkere sojasaus.
beide worden
gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt
voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht
te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet
erg lekker dus gebruik dit alleen in wok gerechten. De licht sojasaus is ook
erg zout dus pas op dat je niet teveel gebruikt anders overheerst dit de smaak
van het gerecht.
Indonesische
keuken;
In de
Indonesische keuken wordt ketjap gebruikt (je schrijft het als Kecap). Ketjap
is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee
belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is
de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op
of je de juiste ketjap gebruikt.
Japanse
keuken;
De
belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken is iets wat sterk lijkt op Chinese
lichte sojasaus. Dit is dus eventueel uitwisselbaar als je geen Japanse
sojasaus kan vinden. Er zijn nog meer soorten Japanse sojasaus te krijgen. Het
belangrijkste is gewoon dat je Japanse sojasaus gebruikt bij Japanse gerechten,
Chinese sojasaus bij Chinese gerechten en Indonesische sojasaus bij
Indonesische gerechten.
Waar koop je
goede sojasaus;
Goede
sojasaus koop je bij een toko (soms is het ook in de supermarkt te vinden).
Helaas is er ook bij toko’s wel eens een mindere kwaliteit te vinden. Soms zijn
dit soort slechte kopieën van bekende merken die dan voor weinig worden
aangeboden. De smaak is meestal minder dan de echte bekende merken.
Welke merken
zijn goed;
Voor
iedereen die nog een flesje van Conimex heeft staan, kan ik vast adviseren om
deze weg te gooien of je schutting er mee in te oliën of iets dergelijks. Deze
sojasaus is simpel weg gewoon niet lekker.
Om de keuze
wat makkelijker te maken staan er hieronder een aantal sojasauzen geselecteerd
van goede merken die gegarandeerd goed zijn qua smaak.
Goede
Chinese sojasauzen
Let op of er
superior soy saus op het etiket staat en naturally brewed. Het merk Pearl River
Bridge is eigenlijk een veilige keus. Is wereldwijd bekend en heeft HACCP
keurmerken wat wil zeggen dat het ook in de horeca wordt gebruikt. Ik zal ook
afbeeldingen toevoegen bij dit artikel.
Goede
Japanse sojasauzen
Een gerenommeerd
merk uit Japan is Kikkoman.
Goede
Indonesische ketjapsauzen
Het merk ABC
heeft zeer lekkere ketjapsauzen. De ketjap manis smaakt bijna als
pannekoekenstroop zo lekker.
Belangrijkste
is, de juiste sojasaus bij het juiste gerecht en de kwaliteit van de sojasaus
moet goed zijn. Koop dus een bekend merk als ABC, Kikkoman of Pearl river
bridge afhankelijk van welk gerecht je wil gaan maken. Er zijn vast wel andere
merken die ook goed zijn maar met die merken die hierboven staan, kan er
eigenlijk niks fout gaan.