Weekrecept: Ayam pedis (hete kip)
Ingrediënten:
1 kg
kippenpootjes en vleugeltjes
2 uien
4 teentjes
knoflook
3 grote
lomboks
1/2
eetl.asem
2 blaadjes
salam
2 plakjes
laos of een theel. poeder
1 eetl.
sambal oelek
1 theel.
trassie
2 theel.
gula djawa of bruine rietsuiker
1 flinke
theel. tomatenpuree
zout naar
smaak
Bereiding:
Laat in de
wadjan de olie goed heet worden en frituur hierin de stukken kip mooi bruin.
Nadat de kipstukken bruin zijn geworden, uit de olie halen en eventjes neer
leggen op een stukje keukenpapier zodat de olie uit de kip trekt.
Snijd de
uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig.
Snijd de
lomboks in kleine ringetjes en voeg ze met de overige boemboes (blaadjes salam,
laos, sambal etc.) toe en fruit ze even mee.
Doe dan de
stukken gebakken kip erbij.
Los de assem
op in water en voeg dit ook toe samen met de tomatenpuree.
Laat het
geheel ongeveer een half uurtje op een heel klein vuurtje sudderen, totdat de
kip gaar is.
Verwijder
voor het opdienen de blaadjes en de laosschijfjes.
Lekker met nasi putih (witte
rijst)
Tip:
Besprenkelen met een paar druppeltjes limoensap is super lekker.