HOAX (misleidende informatie) plastic rijst.

De meldingen over plastic rijst stromen weer binnen. Kennelijk roept een bericht van de website De Dagelijkse Standaard veel vragen op. Het lijkt erop dat vele mensen zo'n website meer vertrouwen dan de officiële media. Dat is niet terecht. De Dagelijkse Standaard is een van de websites die sensatieverhalen plaatst zonder broncontrole, het gaat alleen om het effect. Het verhaal over plastic rijst is dus niet waar.

Is er aanleiding om je huisarts te raadplegen na het nuttigen van rijst? Natuurlijk niet. Dit is volstrekte flauwekul. Het gerucht over plastic rijst is in 2011 ontstaan. Een Koreaanse krant publiceerde een artikel dat weer was gebaseerd op een ander artikel en zo ging het de wereld rond. Als je alles bij elkaar optelt blijft er niets anders over dan gebakken lucht. Officiële instanties hebben nooit bewijs gevonden voor het bestaan van plastic rijst. Ook in Nederland en België zijn geen meldingen van neprijst bekend.

Het verhaal is ook te onlogisch om waar te zijn. Er wordt beweerd dat producenten de vraag naar rijst niet aankunnen. Dat klopt niet, er is eerder een overschot. Er is wel fraude geconstateerd waarbij goedkope rijst wordt verkocht als de wat luxere Wuchang. Gewone rijst vervangen door plastic is geen voordelige oplossing.  De neprijst zou volgens sommige berichten bestaan uit aardappel, zoete aardappel en kunsthars. Alsof dit veel goedkoper te produceren is dan echte rijst.

Dan de 'truc' om echt van plastic te onderscheiden: je moet de rijst koken. De plastic korrels worden niet zacht. Iedereen kookt zijn rijst eerst dus neprijst zou onmiddellijk opvallen. Volgens andere berichten zou plastic rijst niet ruiken naar rijst en in de pan drijven waar echte rijst zinkt. Ook zou het plastic smelten en plakken bij verhitting. Kortom: plastic is een slecht alternatief voor echte rijst.

In China komen voedselschandalen vaker voor. Het bekendst is het mixen van melkpoeder met melamine. In artikelen over plastic rijst wordt hier vaak naar verwezen terwijl deze zaken feitelijk los staan van elkaar en dus geen bewijs vormen.

Advies: deel het bericht over plastic rijst niet. Het is niet waar. Er is geen enkel bewijs voor de beweringen over gevaar voor de gezondheid van rijst die hier te koop is.

Populaire posts