In de toekomst wellicht geurloze durians

De doerian, of in het Indonesisch 'durian', valt niet bij iedereen in de smaak. "Eetbare tropische vrucht, bekend om zijn stank", staat in de Van Dale. Het ziet er echter naar uit dat de betekenis van de durian in de nabije toekomst wellicht gewijzigd moet worden.

Een team van wetenschappers uit Singapore denkt namelijk het geheim achter de doordringende stank van de durian te hebben ontdekt. De wetenschappers, allen durian-liefhebbers, hebben namelijk een geurgen gevonden die de stekelige vrucht zijn beruchte scherpe geur geeft, schrijft BBC.

Dit betekent dat er in de toekomst mogelijk geurloze durians kunnen worden gecreëerd, aldus de wetenschappers. De ontdekking roept gemengde gevoelens op, met name bij durian-liefhebbers die de kenmerkende geur van de vrucht als het ware aanbidden.

'Als je de geur niet lekker vindt, dan eet je de vrucht gewoon niet. Laat de durian met rust',  'Een durian zonder zijn unieke geur is als een mens zonder ziel', en 'Een geurloze durian is geen durian. RIP', zijn enkele van de vele reacties op de ontdekking van de wetenschappers.

Het onderzoek, dat bijna drie jaar heeft geduurd en gefinancierd werd door een anonieme groep van durian-liefhebbers, heeft geresulteerd in een genetische kaart van de durian, de eerste ter wereld. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De durian is een vrucht met een stekelige schil. De vrucht is 15-30 centimeter lang en kan tot zo'n 8 kilo wegen. De durian bestaat uit meerdere vruchtkamers met in elke kamer een zaad die tot 6 cm groot kan zijn. Om het zaad zit zacht geelkleurig vruchtvlees.

Durian wordt ook wel 'Koning der Vruchten' genoemd. De durian staat bekend om zijn penetrante geur die zo kenmerkend is voor de vrucht. Vanwege de doordringende geur bestaat er onder meer in hotels en in het openbaar vervoer in Indonesië een verbod op de durian.

De douane in Nederland doet niet zo moeilijk over de vrucht. Van buiten de EU mag je maximaal 5 kilo fruit mee terugnemen. Zelfs de durian mag mee! [Lees voor de voorwaarden het volgende artikel: Douane Nederland: 'Zelfs de durian mag van ons mee'].

Het is wel verstandig even bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te informeren of je de vrucht wel mee mag nemen. Vanwege de penetrante geur bestaat er bij veel luchtvaartmaatschappijen een verbod op de durian.

Populaire posts