dinsdag 9 mei 2017

Weekrecept: Sambal goreng hati ayam

Heerlijke gekruide kippenlevertjes.

Ingrediënten:

500 gram kippenlevertjes
2 lombok (of 1 eetlepel sambal oelek)
2 uien
5 teentjes knoflook
1 stengel sereh
1 theel. laos of 3 kleine schijfjes
1 theel. suiker
2 blaadjes daon djeroek poeroet
4 kemirienootjes
olie
asem water
zout
santen en een beetje citroensap

Bereiding:

De in kleine stukjes gesneden levertjes, worden in water met zout eventjes gekookt. Hierna worden de fijngesneden uien (kleine ringetjes) en knoflook samen met de lombok, gemalen kemirienootjes, laos, suiker en een klein beetje zout aangebakken in de olie.

Voeg dan de levertjes toe, bak het geheel even aan en voeg daarna de santen,doan djeroek poeroet blaadjes en de gekneusde sereh toe.

Eventjes op een klein vuurtje lekker laten bakken. Na een korte tijd asemwater toevoegen. Kook het geheel goed door.

Bijna klaar ? Heel klein beetje citroensap bijdoen. Mmmmm... en natuurlijk een beetje bawang goreng erover strooien. (gebakken uitjes)

vrijdag 5 mei 2017

Bapao

Hoe heet dit broodje nu echt?
Bapao, stoombroodje, broodje bapao (Dit is eigenlijk een pleonasme: in het Chinees betekent pao () namelijk "broodje"), baozi / bao / bau / humbow / nunu / bakpao / bausak / pow / pau / pao / 包子 (China), bakpao (Indonesië).

Bapao is een gestoomd broodje met een vulling dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken en zijn via de Indonesische keuken geïntegreerd geraakt in de Nederlandse keuken. De bapao is daarom ook erg bekend bij de Nederlanders. De broodjes staan op het menu bij diverse Chinese en/of Vietnamese (afhaal)restaurants of afhaalkarretjes. Ook liggen deze in het vriesvak van vrijwel iedere supermarkt in Nederland.

De vulling kan vlees bevatten zoals rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Maar bapao's kunnen ook prima worden gevuld met zoete dingen, zoals een mix van stukjes pinda, kokos en sesam op smaak gebracht met basterdsuiker. Bapao gevuld met groente is ook mogelijk, maar dit moet groente zijn die niet te veel vocht afgeeft als ze gaar wordt, zoals wortel of ui. In Vietnam wordt er ook een hard gekookt ei als extra vulling in bapao gedaan.

Een bapao heeft meestal de vorm van een mantou. Omdat het gestoomd is, heeft het echter geen bruine korst. Bapao wordt weleens gegeten met chilisaus, maar in China is dat niet gebruikelijk. Je kunt de bapao’s ook makkelijk invriezen nadat je ze gestoomd hebt. Je hoeft ze alleen nog warm te maken in de magnetron.

donderdag 4 mei 2017

Eten in Sulawesi

In Menado kun je kiezen uit de Javaanse, Sumatraanse, Chinese en westerse keuken. Typisch zijn de Minahasarestaurants. De specialiteit van de stad is de bubur manado, een groentesoep van rijst, mais, cassave, pompoen en waterspinazie.

Toraja specialiteiten
In Rantepao worden in de meeste restaurants, eethuisjes en stalletjes Torajagerechten aangeboden. De lokale specialiteit is pa'piong, een mix van varkensvlees of kippenvlees en bladgroenten. De bereidingswijze van dit gerecht neemt echter wel een aantal uur in beslag dus je kunt dit het beste een aantal uur van tevoren bestellen.

In Makassar zijn visrestaurants en Chinese restaurants goed vertegenwoordigd in de stad. Het is natuurlijk ook mogelijk om van de Indonesische of westerse keuken te genieten. Er zijn ook een aantal bekende fastfoodketens in de stad te vinden. De lokale specialiteit van Makassar is de coto makassar, een hele hete, sterk gekruide soep die is gemaakt van de ingewanden van een karbouw.