donderdag 21 september 2017

Biji Biji (kokoskoekjes)

Een lekker gemakkelijk gerecht uit Sulawesi. Heerlijke kokoskoekjes. Het lijkt een beetje op die slierten (Churros) welke je ook op een kermis of in Spanje kan krijgen. 

Ingrediënten:

2 eieren
100 gr suiker
100 ml dikke kokosmelk (santen asli)
250 gr bloem
plantaardige olie

Bereiding:

Klop de eieren los en meng dit met de suiker, de kokosmelk en de bloem tot een gladde deeg. Vorm van het deeg dunne slierten. Verhit in een wok of wadjang de olie en bak de stukjes deeg goudbruin. Laat deze goed uitlekken voor het serveren. Beetje suiker erover en..... smullen maar..

vrijdag 15 september 2017

Is tempeh gezond? Jazeker.........

Tempeh (tempé) is een soort ‘koek’ van gefermenteerde sojabonen die waarschijnlijk ooit in Indonesië is ontstaan. Het heeft zelf weinig smaak, daardoor kan het andere smaken juist heel goed opnemen. Je kunt het als vleesvervanger gebruiken, net als tofu. Het is een stuk gezonder dan tahoe en tofu doordat er nog veel eiwitten in zitten. Het is ideaal om mee te roerbakken. Behalve dat je er goed mee kan koken, is het ook nog eens heel gezond. Wil je een keer geen vlees eten of eet je altijd vegetarisch, dan is tempeh een heerlijk ingrediënt.

Je kunt het stomen, bakken, roerbakken en frituren. Met wat sojasaus, knoflook en een beetje sambal kun je het marineren en bakken . Voeg het daarna toe aan Oosterse gemengde groenten zoals paksoi, sam soi of tayerblad en je hebt al een lekker roerbakgerecht naast rijst. Je kan het ook in kleine stukjes opbakken en toevoegen aan de rijst. Het is een stuk minder sponzig dan tahoe of tofu en geeft zijn eigen “bite” aan je gerecht.

Is tempeh gezond? Jazeker. Dat komt doordat deze is gefermenteerd. “Daardoor is het erg goed verteerbaar” en…..het is cholesterolvrij en zit vol met vezels en mineralen als calcium, ijzer, kalium en magnesium. Daarnaast zitten er ook nog vitaminen A en B in en foliumzuur, niet te vergeten.

Na aankoop kan je de tempeh nog meerdere dagen bewaren in de ijskast, maar niet te lang, dan wordt ie zuur en verandert de structuur. Invriezen kan ook. Een paar zwarte vlekjes hoeft geen probleem te zijn. Slijmerigheid wel. Verse tempeh ruikt naar paddenstoel of gist en hooguit een klein beetje naar ammoniak.

dinsdag 12 september 2017

Weekrecept: Tino ransa

Pittig en lekker gekruid gestoofd varkensvlees.

Ingrediënten:

½ kg. varkenslappen
3 rode lomboks
1 theel. zout
150 ml water
3 sjalotten
3 tomaten
1 bosje selderij
4 eetl. olie

Boemboe:

1 serehstengel
1 cm laos (of 1 theel. laos poeder)
3 teentjes knoflook

Bereiding:


Snijd de lomboks in keurige en smalle  reepjes (zaadjes erbij houden), de sjalotten, de tomaten en de selderij fijn. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wadjan de olie en bak hierin het vlees met de lomboks  in ca. 8 minuten. Voeg dan de boemboe, de sjalotten, het  zout en de selderij toe en bak dit nog voor 3 minuten. Dan de tomaten en het water erbij doen  en stoof het gerecht, op een klein vuurtje  ongeveer 15 minuten totdat het vlees gaar is.