maandag 30 oktober 2017

Heetste mie ter wereld.

'Pedas Mampus' is de naam van naar verluidt de heetste mie ter wereld. De Britse food vlogger Ben Sumadiwiria is er tijdelijk doof van geworden.
Voor sommige mensen is heet niet heet genoeg. Een kleine warung in Jakarta heeft voor deze groep mensen Pedas Mampus in het leven geroepen, een miegerecht waarin maar liefst honderd rawit-pepers zijn verwerkt.

Ben Sumadiwiria, een Brit van Indonesische afkomst, ging de uitdaging aan. Na slechts enkele happen, begon hij hevig te transpireren. De man zei dat hij enige tijd niets kon horen. Nadat hij zijn hoofd onder de koude kraan had gehouden, en na het drinken van enkele glazen melk, begon Ben zich weer wat beter te voelen. 'Dit is het heetste wat ik ooit heb gegeten', vertelt de food vlogger.

Pedas Mampus is de heetste mie op de menukaart. De warung biedt ook minder hete mie aan. Er zijn maar liefst tien hitteniveaus. De minst hete mie is Mie Sedang waarin 'slechts' 10 rawitpepers zijn verwerkt. Voordat de rawit-pepers in het gerecht worden verwerkt, worden ze eerst gekookt en vervolgens fijngestampt. 


Volgens de eigenaar van de eetgelegenheid is Pedas Mampus het populairste gerecht op de menukaart.

dinsdag 24 oktober 2017

Populaire ontbijtjes in Indonesië

In Nederland bestaat de basis van een goed ontbijt uit brood of ontbijtgranen zoals muesli. Ook in Indonesië wint brood steeds meer terrein. Al verkiezen de meeste Indonesiërs nog steeds nasi-gerechten (rijst) boven roti (brood). Kijk hieronder naar de 5 populaire ontbijtjes in Indonesië:

1. Nasi goreng
Nasi goreng, letterlijk vertaald gebakken rijst, is een populair gerecht in Indonesië. Zo populair dat het het meest gezochte Indonesische recept is op Google “nasi goreng”.
Indonesiërs eten nasi goreng niet alleen voor het avondeten, maar ook voor de lunch en het ontbijt. Nasi Goreng is op verschillende manieren te bereiden. Je kunt het zo eenvoudig of zo complex mogelijk maken als je zelf wilt. Veel sambal er in, of juist niet. Stukjes vlees erbij, of vegetarisch. Met nasi goreng kun je echt alle kanten op.

2. Bubur ayam
Bubur ayam is rijstepap met stukjes kip. Omdat bubur ayam veel water bevat, zitten er niet zo veel calorieën in. Wel is het zo dat je na het eten van bubur ayam, snel weer honger krijgt. Om het volle gevoel langer vast te houden, is het misschien een idee om de bubur te combineren met proteïnerijk voedsel zoals ei, tempe
of tahu.

3. Nasi uduk
Nasi uduk is rijst gestoomd in kokosmelk. Meestal wordt nasi uduk gegeten met stukjes tempe en ei. De kokosmelk waarin de rijst gestoomd wordt, bevat veel verzadigd vet. Eet er daarom niet te veel van. Nasi uduk geeft voor lange tijd een verzadigd gevoel.

4. Lontong sayur
Lontong sayur bestaat uit rijstblokjes (lontong) met groenten (sayur) en eventueel ei. Net als bij nasi uduk, is kokosmelk ook bij lontong sayur een belangrijk bestanddeel. Dus ook hier geldt: Geniet, maar eet met mate.

5. Nasi pecel

Nasi pecel bestaat voornamelijk uit verschillende soorten groenten. Je kunt het met of zonder rijst eten. De vezels die in de groenten zitten, helpen cholesterol in het bloed te verlagen en stimuleren de spijsvertering. De pindasaus die over de groenten wordt gegoten, is rijk aan proteïnen. Nasi pecel bevat weinig calorieën en geeft voor lange tijd een verzadigd gevoel.

zondag 22 oktober 2017

Weekrecept: Indische loempia (lumpia)

Recept voor ongeveer 30 á 40 van die heerlijke Indische loempiaatjes

Ingrediënten:

1 pakje loempiavellen van 40 stuks (verkrijgbaar in de betere toko)

1 kleine witte kool, fijngesneden
1 dunne prei, fijngesneden
Pondje taugé
200 gram kipfilet, in stukjes gesneden
200 gram varkenslapjes, in stukjes gesneden
2 grote uien, fijngehakt
3 á 4 tenen knoflook, fijngehakt
peper, zout en knoflookpoeder
1 runderbouillonblokje

Zonnebloemolie
Water en bloem voor meelpapje

Bereiding:

Loempiavellen; te koop bij vrijwel iedere toko. Fruit knoflook, ui en prei in de olie. Voeg er de in stukjes gesneden kipfilet en varkensvlees aan toe en bak dit nog even mee. (het vlees koken is ook erg lekker) Kruid het geheel met wat zout en peper. Doe er daarna de goed uitgelekte groenten bij en bak het mengsel in 3 á 4 minuten. Voeg een bouillonblokje toe en nu meng je alles goed door elkaar. Eventueel bijkruiden met knoflookpoeder. Dan alles goed uit laten lekken in vergiet.

Voordat je de loempia’s gaat bakken, eerst een meelpapje maken van wat bloem en water. Dit dient als plakmiddel voor de loempiavellen.

 Leg op ieder loempiavel 1 á 2 eetlepels vulling. Sla het velletje dicht en plak het vast met het meelpapje. Vouw ook de kanten om en plak ze dicht.
Maak de olie zo heet mogelijk. Bak de loempia aan beide kanten goudbruin.


Serveer ze met een sausje van ketjap manis en tomatenketchup